Hitta den rätta passformen

Hur många av oss har inte sett ett plagg vi gillar och bestämt oss för att prova på det bara för att få reda på att passformen är helt fel? Detta är i alla fall ett ofta återkommande problem för många. Så hur gör man då för att hitta kläder som passar?

Ta fram papper, penna och ett måttband, för nu är det dags att lösa detta problem. Kanske inte helt och hållet, men det kommer att bli ett bra steg på vägen.

Bysten

Vi börjar uppifrån och gå nedåt. Mät först bysten där den är som störst och se till att inte dra åt måttbandet för hår men heller inte låta det hänga löst. Använd en spegel och se till att det sitter horisontellt runt hela kroppen. Detta är ju även första steget i att få rätt passform på BH:n.

Midjan

Vidare till midjan. Här mäter man där midjan är som smalast och precis som med bysten drar man inte åt för hårt och ser till att det sitter horisontellt. Mät inte direkt efter en måltid och se till att inte hålla andan.

Höfterna

Tredje steget är höfterna. Här mäter man helt enkelt där de är som bredast. Vilket är omkring 20 cm nedanför midjan för vuxna.

Innersöm

För benen behöver man bara mäta innersömmen. För bästa möjliga mått kan man faktiskt ta ett bar byxor som sitter riktigt bra och mäta längst benens insida från grenen till nederkanten.

Resultat

När man sedan har sina mått kan man använda denna tabell för att få en bra uppfattning om vilket storlek man behöver för olika plagg.