Sommarens mode för henne

Sommaren är i full fart och med den kommer ett lättare mode, med tunna plagg som andas och bara fötter i gymnastikskor och sandaler. Med detta sagt, idag följer modet i allmänhet samma globala trender som resten av världen. Tacksamt nog går tänket allt mer i riktning mot hållbarhet och långsiktighet, där vi föredrar ekologiska, naturliga och återbrukade material som bomull, ull och återvunnen polyester. Stilrena plagg av hög kvalitet och genomtänkta köp bygger tillsammans upp en mångsidig basgarderob. En annan ledande tendens är att handla second hand, både på loppmarknader och i vintagebutiker samt online på sidor som Tradera, Blocket och Facebook.

En uttrycksform

Även om det idag handlas mindre och mer medvetet gällande kläder så är det fortfarande roligt att låta sig inspireras av det som visas under de internationella modeveckorna. Mode är trots allt en spännande uttrycksform, nästan en konstart – och många av oss njuter av att komponera våra dagliga utstyrslar. För sommarsäsongen 2020 såg vi en hel del färg på catwalken, i en variation av spännande nyanser och storblommiga mönster. Många av oss blev nog sugna på att investera i den ena eller andra nyheten och det kan du idag även göra online i stor utsträckning, där det finns ett brett urval av varumärken och butiker.

Trender 2020

I kontrast till det färgglada extra allt involverar modet sommaren 2020 också en återgång till fler traditionella material och former. Bland annat syntes det läder i olika färger och utföranden, flera varianter av denimplagg i en bred palett av tvättar. Vi såg även detaljer som bland annat puffärmar, överdimensionerade smycken och glasögon, spets och andra hantverksinfluerade detaljer på exempelvis blusar, tunikor, stickade tröjor, handväskor och andra accessoarer. Exempel på nyckelplagg är shorts, en ljus kostym i stor storlek, bralette (för den modiga) samt den klassiska herrvästen som bör matchas lite maskulint, antingen med kostym eller mer bohemiskt över en löst sittande skjorta.