Hänga upp eller vika kläderna?

För att kunna behålla våra kläder så länge som möjligt och se till att de är i gott skick måste vi också veta hur vi egentligen förvarar dem på bästa sätt. En del kläder bör vikas medan andra bör hängas upp, och här tittar vi på de vanligaste plaggen och hur man bäst hanterar dem.

Skjortor, kavajer och blusar

Skjortor, kavajer och blusar mår absolut bäst av att få hänga på en galge. För att säkerställa att kragen fortsätter hålla formen är det viktigt att knäppa knapparna, speciellt den översta knappen.

Klänningar och kjolar

Klänningar och kjolar är också plagg man bör hänga upp i garderoben. Med klänningen gäller mycket av samma saker som för en blus, men för kjolar finns det speciella galgar som kommer med clips man helst bör använda sig av. Dock gör man undantag för stora och tunga klänningar då de kan förlora formen om de får hänga. Dessa bör då vikas istället.

Byxor

Byxor kan delas upp i två kategorier: de som bör hängas och de som bör vikas. Finare byxor som till kostymer eller byxdressar bör hängas upp. Välj med fördel en galge med räfflor så att byxorna inte riskerar att glida av när man hanterar den. Byxor som jeans och chinos bör istället vikas.

Underkläder

Underkläder är något de flesta direkt förstår bör vikas ihop. Och medan det är helt rätt också kan man lägga till ett varningens ord om just behåar. Somliga viker dessa dubbelt för att spara på utrymme men det förhindrar materialet från att återfå sin form och storlek efter användning.

Tröjor

Tröjor som t-shirts, långärmade och stickade bör alla vikas ihop och läggas på hyllan. Hänger man upp dem på en galge riskerar man att tröjan stretchas ut och man kan dessutom få fula galgmärken.