Mode och hållbarhet

De flesta tänker på när de tänker på negativa aspekter av modebranschen är dyra haute couture eller företag som sysslar med barnarbete. Det finns just nu svenska modeföretag som tagit upp kampen om den dåliga pressen och skapar kläder med hållbarhet i åtanke. 

Kläder som skapas i Sverige håller hög kvalité och råder under svenska lagar. I Sverige är barnarbete i princip icke existerande och det finns strikta regler på miljöpåverkan. Det finns flera designers i Sverige som skapar plagg på mer miljövänliga sätt. Deras väg spås vara framtiden för klädindustrin.

Modebranschen som sysslar med fast fashion, då nya plagg ska ut i butiken så fort som möjligt och i stora mängder, är den näst största förorenaren i världen. Det är endast gas- och oljeindustrin som kommer högre upp på listan. Det är alarmerande att inte fler pratar om det här och att det inte sätts mer press på de stora bolagen.

Om du vill shoppa kläder med rent samvete behöver du vända dig till svenska designers som har mindre märken. Leta efter ekologiska och fair trade-märkta produkter när du shoppar och avstå frestelsen att köpa kläder som är vackra men som du inte vet ursprunget på.