Preppymode

Preppymode utmärks av klassiskt eleganta kläder och undviker tillfälliga trender och uppseendeväckande plagg. Stilen har vuxit fram bland överklassungdomarna på de amerikanska privatskolorna och följaktligen är det en stil som signalerar en välbärgad livsstil. Efter att stilen spridits vidare har dock kopplingen till ett välfyllt bankkonto försvagats och man kan nu anamma klädstilen helt enkelt för att man tycker att den är snygg. Eftersom tidlösa plagg inte går ur modet slipper man förnya garderoben varje säsong och på så vis kan preppy-stilen rentav spara pengar. Detta är förstås förutsatt att man köper kläder av god kvalité som håller länge.

Stilen

Plaggen är ofta skräddade och god passform är avgörande för att sätta stilen. För herrarnas del är det mycket skjortor och chinos som gäller. Till dessa bär man gärna pennyloafers eller seglarskor och en klubb-blazer. Stilen inkarneras av amerikanska märken som Ralph Lauren, J. Press och J.Crew. Gossip Girl-karaktären Ed Westwick är för många en inspirationskälla när det kommer till att skapa den rätta preppylooken. Anda kända män som mixar preppystilen med sportigt och klassiskt är bland annat Tom Cruise och David Beckham. Läs mer om stilen KingMagazine.se.

Detaljerna

Detaljerna är viktiga för att kunna bära upp stilen med trovärdighet och elegans så slarva inte med accessoarerna. För den som gillar manligt preppymode är sidan Neckwear väl värd ett besök. Denna nätbutik specialiserar sig på herraccessoarer och har ett stort utbud av slipsar, näsdukar, manschettknappar och allt annat som behövs för att fullborda preppy-stilen.

Influerad av sport

Preppymodet tog fart på 1970-talet. Namnet preppy syftar på de ”preparatory schools” där amerikanska ungdomar kan studera för att sedan komma in på de finaste Ivy League-universiteten som Harvard, Yale och Princeton. Sport har alltid varit en viktig del av livet i dessa kretsar, vilket har gjort att preppy-modet inkluderar sportiga detaljer influerade av exempelvis segling, ridning och rugby.