Rea

Vad är egentligen rea och vad betyder det för mig som konsument att handla något på rea? Vilket pris är det också som gäller, prislappen eller kassan?

Det finns säkerligen många anledningar till varför så många av oss gillar att handla på rea, man gillar att göra fynd eller har helt enkelt en sån ekonomi att det passar bättre att göra sina inköp när priserna är mindre. Det finns flera sätt att fynda både i butiker och på nätet, antingen så passar man på och planerar in att handla när det är de årliga stora reakampanjerna på mellandagarna och semestertider eller så håller man ett vakande öga efter att just det man söker kommer på ett tillfälligt reaerbjudande eller så kan man leta rabattkuponger som man kan få ner det ordinarie priset med på just den varan man söker.

Ibland råkar man ut för att det är ett pris på hyllan och ett annat pris när man kommer till kassan och varan slås in och då är det priset i kassan som gäller trots om prislappen eller hyllkanten visat ett bättre pris. Men du har alltid möjlighet att ångra ditt köp i kassan om du då inte längre vill ha den. Det råder fri prissättning i Sverige och två intilliggande butiker kan för exakt samma vara ta helt olika priser utan att det är fel, det är konkurrensen som ska pressa priserna. Därför kan det råda väldigt olika priser på samma vara och du kan tjäna pengar på att leta runt lite bland dina butiker eller söka en del på nätet. På nätet finns det dock prissajter som gör att du enklare kan jämföra priset. Det som dock är viktigt att komma ihåg för en prissajt är att alla webbutiker kanske inte finns på den sajten och därför är inte alltid sökningen där omfattande. Prissättning på märkesprodukter är ofta liknande varandra just för att leverantörer ger ett rekommenderat butikspris vilket de egentligen inte får men det är svårt att bevisa.

Men att köpa något på rea betyder inte alltid att du fått priset billigare än ordinarie priset. För att det ska få kallas rea måste försäljningen vara under en begränsad tidsperiod och varan ska finnas i det ordinarie sortimentet och priset ska vara väsentligt mycket lägre än det ordinarie. Därför får en vara som kostar 199 kr och nu är nedsatt till 179 kr inte kallas rea. Konsumentverket är den myndighet som kontrollerar om detta efterföljs av butiker och häromåret förbjöds till exempel Hemtex att fortsätta med sin året om rea. Tidigare så behövde det ordinarie priset synas bredvid den röda prislappen och gjorde det lättare att se hur nedsatt priset var. Fråga gärna i butiken om detta inte syns vad det ordinarie priset har varit. Ofta förekommer också numera ”tag 3 betala för 2” – rabatter i både matbutiker som klädbutiken och om man är uppmärksam så kan det vara så att den egentliga rabatten är obetydlig och det därför bara är ett sätt att locka dig som konsument att köpa mer än du tänkt.