Så piffar du upp dina barnkläder

Barnkläder är en utgiftspost som alla föräldrar måste kalkylera in i budgeten. Oavsett om du har ett nyfött spädbarn eller om ditt barn börjar komma upp i åldrarna är det ett ständigt krav att föräldrarna måste se till att barnet har hela och kvalitativa kläder. Barn tycker dock om att leka och röra på sig – vilket kan orsaka mycket slitage på kläderna. Som förälder kan det vara jobbigt att ständigt behöva köpa nya kläder så fort de börjar bli lite slitna. Lyckligtvis finns det sätt att piffa upp gamla barnkläder och se till att de går att återanvända under lång tid framöver.

Ett smart sätt att ge barnkläderna en ny look är att använda sig av broderingslappar. De fyller flera funktioner som alla syftar till att ge kläderna ett fräschare utseende samtidigt ge dem längre hållbarhet. Med broderingslappar kan du nämligen pryda barnkläderna med symboler och andra roliga motiv som gör att kläderna omedelbart får ett nytt yttre. Det blir en kul överraskning för barnet som kan vara med och välja sin egen favoritlapp. Dessutom ser lappen till att laga eventuella hål och skador på kläderna. Detta var väldigt populärt under 70 och 80 talet och kommer tillbaka både som dekoration och som lagning av klädesplagg. Det finns allt från favoritfiguren till blommor och bokstäver att använda sig av och samtidigt fräschar man ju upp ett redan begagnat plagg som får nytt liv.

Regnkläder är ett måste för barn då de oavsett väder är ute och leker. Se också till att regnkläderna ”andas” lite så de släpper ut den överskotts fukt som blir när barnen är ute och leker så att de inte kastar av sig dem för att de blir för varma och svettiga. Men tyvärr är inte ens de helt hållbara. Som tur är finns det kit att köpa för att laga regnkläder och återfå regntätheten. Det går antingen använda lagningslappar för regnkläder, annars går det lika bra med kit för till exempel seglingsprylar. Använd inte vanliga som man syr dit för då blir det hål i materialet där fukten och vätan sedan istället tränger in.

Som förälder kan du också tänka kreativt och hitta nya användningsområden för slitna barnkläder. Du kan pryda dem med band, knappar eller andra accessoarer förutom märken. Om ett par byxor har gått sönder längre ned på byxan kan du enkelt göra ett par shorts av dem. Det enda som krävs är att du klipper av dem strax över knävecket – och vips har du ett helt plagg istället för ett trasig byxor. Givetvis kan du också ta fram symaskinen och laga kläder på traditionellt sätt. Det krävs mindre än många tror för att komma igång och resultatet blir att barnen kan använda sina mest älskade kläder under en längre period.

Bara fantasin sätter gränser och idag när återbruk är populärt och många använder sig av olika köp och sälj sidor på Facebook för att bli av med och köpa begagnade barnkläder så kan man spara och tjäna massor.