Hur ska BH:n sitta?

En bra bh ska kännas bra och sitta bra på din kropp. Passformen är superviktig och eftersom alla tenderar att se ut på olika sätt måste man prova sig fram för att hitta rätt modell och passform. Bh:ar finns i olika modeller med olika egenskaper:

  • Balconette ger en fin rundning och stöd för bysten genom att lyfta dem underifrån.
  • Push-up ger en extra fin urringning.
  • Minimizer formar bysten så den känns mindre.
  • T-shirt-bh:n är en slät kupa som passar fint under en t-shirt.

En bh som sitter bra känns även bra. En dålig passform kan ge dig huvudvärk och ryggont, särskilt om du är storbystad Du ska inte behöva tänka på att bh:n finns under kläderna, den ska följa dig och din kropp utan att du ska behöva reglera axelbanden. När du köper en ny bh ska den sitta tight med den yttersta hyskraden knäppt eftersom din bh med tiden kommer att tänja ut sig. Om bh:n har en bra passform kommer även kläderna att sitta fint. Det är dock väldigt vanligt att kvinnor använder en bh i fel storlek.

För att hitta rätt storlek är det viktigt att först mäta sig själv. Därefter är det dags att börja prova olika bh:ar – tänk på att måtten inte säger allt om hur just din byst är formad. Här är några tips på hur din bh skall sitta för maximal passform och komfort.

  1. Kupan ska ligga slätt mot ditt bröst och vara fylld, om brösten trycks över kanten eller sidorna så är kupan för liten.
  2. Byglarna ska ligga under bysten i vecket där brösten börjar. Byglar ska ligga som ett stöd längs hela vägen. Du ska kunna röra på dig och höja armarna utan att byglarna ändrar plats.
  3. Bh-banden ska inte skära in i axlarna men ändå vara så pass tighta att de inte glider åt sidan och de ska inte heller åka upp i ryggen. Om du har en stor byst bör du ha bredare band.

Som regel – är kupan för liten gå upp en kupstorlek men ned en bandstorlek.